Uutuus Suomessa 2004

KIPSI. VEISTOSTEN JA RAKENNUSKORISTEIDEN VALMISTUS, KÄSITTELY JA HOITO
Toim. Ritva Kava - Pirjo Vakkala

HUOM. Kirjan myyntiä hallinnoi Entisöinti Pulla Oy:n kuolinpesä.
Kirjaa voit tiedustella esim. osoitteessa www.maalarilehti.fi

Kipsikirja on kokonaisesitys kipsin käytöstä ja hoidosta. Alan perusteos koostuu 22 artikkelista liitteineen ja se kokoaa
käytännön läheisesti yhteen tietouden kipsistä materiaalina, sen käytöstä, käsittelystä ja hoidosta.

Kipsikirjaa on kaivattu sekä käsikirjaksi ammattilaisille tietojen ja menetelmien tarkistamiseen että oppikirjaksi opiskelijoille ja oppaaksi harrastajille, kulttuuriperinnön hoidossa museoissa, taiteentekijöille, keräilijöille ja suurelle yleisölle. Kipsitietoutta on ollut Suomessa saatavilla niukalti ja vastaavaa taideteoksiin ja rakennuskoristeisiin ja niiden hoito- ja konservointikysymyksiin keskittyvää teosta ei suomen kielellä ole.

Kirjan 11 kirjoittajaa edustaa kipsinkäytön eri alojen kokeneita ammattilaisia ja asiantuntijoita. Hanketta ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan rahasto ja Svenska kulturfonden. Teos tuli markkinoille 9.11.2004.
Kirjoittajat
Sisällysluettelo
Kirjan ulkoasu:




 

Kirja on jakautunut kolmeen osaan.
Ensimmäisessä osassa käsitellään kipsiä materiaalina: Miten kipsi on keksitty ja miten kipsiä voidaan käyttää, kuinka siitä valmistetaan taide-esineitä tai rakennuskoristeita eri menetelmin unohtamatta myöskään niiden erilaisia perinteisiä pintakäsittelyjä. Selkeät ohjeet innostavat kokeilemaan ja neuvovat mitä mahdollisuuksia kipsin perinteinen käsittely antaa.

Toisessa osassa keskitytään oikeisiin huoltotoimenpiteisiin ja säilyttämisolosuhteisiin. Hoito ja huolto on jaettu eri osioihin. Sisätilojen taide-esineet ja ulkona olevat rakennuskoristeet tulee käsitellä eri menetelmin. Kirjassa annetaan tietoa siitä kenen puoleen voi kääntyä tai mitä tavallinen ihminen itse voi tehdä, kun kipsipatsas tai taideteoksen kipsikehykset ovat ajan saatossa kolhiintuneet. Kirjassa listataan myös paikkoja, joista kipsityössä tarvittavia materiaaleja voi hankkia.

Kirjan kolmannessa osassa käsitellään kipsiin liittyvää taide- ja kulttuurihistoriaa. Kipsiveistokset ja ns. kansan kipsipystit ovat olleet lähestulkoon tutkimatonta aluetta, kuten kipsin oikea säilytys ja hoitokin. Kuitenkin kodeissa ja museoiden kokoelmissa on paljon erilaisia kipsistä valmistettuja taideteoksia ja esineitä. Vanhoja kipsiesineitä liikkuu vanhan tavaran markkinoilla, ja niiden arvostus on ollut viime vuosina nousussa. Kirjassa kerrotaan näiden aikanaan hyvinkin suosittujen sisustus- ja taide-esineiden leviämisestä ja myös kipsivalureiden harvinaisesta ammattikunnasta.

 
 
Ilmestymispäivä 9.11.2004.